BEWINDVOERING

 

Soms kunnen mensen niet goed voor zichzelf zorgen of hun financiële zaken niet regelen. Bijvoorbeeld omdat zij dementerend zijn of psychiatrisch patiënt zijn. Of omdat zij een verslaving hebben. Om te voorkomen dat anderen hier misbruik van maken, kan de kantonrechter een curator, bewindvoerder of mentor benoemen. Deze persoon neemt financiële beslissingen voor de betrokkene of beslissingen over de zorg aan de betrokkene.

 

Bewind beschermt mensen die door hun lichamelijke of geestelijke toestand (tijdelijk) niet goed kunnen omgaan met hun (toekomstige) geld en bezittingen. Bewind beschermt ook mensen die hun geld verkwisten of problematische schulden hebben.

 

Wat doet een bewindvoerder?

 

De Rechtbank legt de benoeming van een bewindvoerder vast in een rechterlijke beschikking. Zodra de bewindvoerder deze beschikking heeft ontvangen gaat hij voor u een nieuwe rekening openen, de beheerrekening. Deze beheerrekening zal gebruikt gaan worden voor het beheer van uw inkomsten en uitgaven.

 

Vrijwel direct na ontvangst van de rechterlijke beschikking start uw bewindvoerder met een inkomensreparatie. Dit betekent dat hij nagaat of u al het inkomen ontvangt waar u recht op heeft. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan de ontvangst van toeslagen, of de controle op juistheid van een beslag op uw inkomsten. Ook zal er een brief worden gestuurd aan al uw contacten (ook schuldeisers) met het verzoek om voortaan alle post toe te sturen aan de bewindvoerder.

Dit zorgt er al direct voor dat u een stuk rust ervaart met betrekking tot uw financiën.

 

Nadat u het inkomen ontvangt waar u recht op heeft en alle informatie bekend is bij de bewindvoerder, zal er zo snel mogelijk een stabiele situatie gecreëerd gaan worden. Die situatie is er zodra uw inkomsten structureel hoger zijn dan uw uitgaven en er dus geen nieuwe problemen meer ontstaan. U heeft slechts nog de zorg voor het huishoudgeld dat wij wekelijks of maandelijks aan u overmaken. Wij als bewindvoerder nemen u verder alle financiële zorgen uit handen.

Betuwe Bewind

Postbus 43

4190 CA

GELDERMALSEN

KVK   67023827

Tel: 085 - 303 88 64